- Stilfserjoch -

 

Woensdag 30 mei 2012. De Stilfserjoch is een mooie route om te rijden en heeft een hoogte van 2757 meter. Normaal is deze pas nu nog niet open, maar omdat hier afgelopen zaterdag nog een etappe van de Giro is gereden, is deze pas dit jaar vroeg opengesteld.

 

Voor openingstijden van de Stilfserjoch zie Alpenportal

 

Wij rijden richting Zwitserland. De Stilfserjoch ligt ongeveer ten zuiden van de Reschenpas waar we vorig jaar zijn geweest en is vandaaruit ook goed te bereiken.

 

SS38  SS38

 

 

SS38  SS38

 

We rijden de Stilfserjoch vanuit Prato op en rijden in de richting van Bormio.

 

Stilfserjoch

 

 

Stilfserjoch

 

 

Als we aankomen in Bormio, parkeren we de auto en gaan we eerst lunchen voordat we de omgeving gaan verkennen. Omdat het op deze hoogte een stuk frisser is dan in het dal trekken we onze fleece truien aan.

 

 

In Bormio staat ook een webcam. Hier kun je het actuele beeld van de webcam zien.

 

 

Boven op de pas zijn er enkele hotels en diverse kiosken waar je souveniers kunt kopen.

 

 

Nabij hotel Perego loopt een kabelbaan die je naar de gletsjer brengt op een hoogte van 3450 meter, het gebied waar je in de zomer kunt skiën.

 

 

 

SS38  SS38

 

Misschien is het binnen 100 jaar niet meer mogelijk om gebruik te maken van de gletsjer. Door de opwarming van de aarde dreigt deze dan te zijn weggesmolten.

 

 

We wandelen een stuk omhoog om een beter uitzicht te krijgen op de omgeving.

 

 

Vanuit de Stilfserjoch heb je ook een uitzicht op de Dreisprachenspitze van 2845 meter. Hierop staat de Garibaldi Hütte wat een restaurant heeft en waar je ook kunt overnachten. Voor meer informatie over de Garibaldi Hütte klik hier

 

 

We genieten van het mooie uitzicht van de Stilfserjoch en zijn indrukwekkende haarspeldbochten.

 

 

 

 

Aan het einde van de dag rijden we via dezelfde weg terug. Bekijk ons filmpje (Alleen voor IExplorer) voor een impressie van de Stilfserjoch.

 

 

 

 

Bij het omlaag rijden over de pas zie ik in de spiegel enkele fietsers. Ik geef ze wat ruimte om te kunnen afdalen. Deze fietsers, in navolging van de Giro, rijden met ruim 70 kilometer per uur omlaag. Bij het passeren bedankt een van hen ons nog, het blijken Nederlanders te zijn.

 

 

We passeren Stelvio en rijden via de SS38 weer terug in de richting van Merano.

 

 

Schwarze Lacke Top Marling